Едва ли се срещат хора, неизкушени от първичното желание да пътешестват, да откриват и преоткриват места и природни забележителности. А в наши дни все повече се пътешества – кой само за уикенда, кой за по-дълго и не само през лятото, а и през всичките четири сезона на годината.

Такъв бе и замисълът за нашия вилен комплекс Петрови вили, сгушен в тишината на Тетевенския Балкан. В това магично място, огрявано от сутрин до здрач в меката светлина на планинското слънце, любознателнателният пътешественик може да се наслади на природата и през знойния юли, горещия август  и през тихите есенни и зимни дни, та чак до дъждовната пролет и цъфналите сливи.

Вече сме писали за разнообазнообразните възможности за активен отдих и туризъм в околностите,за уюта и удобствата за нашите гости. Мнозина предпочитат да се отдадат на удоволствието да полежат около басейна и сами да си приготвят вечерята на открито.

За други обаче надделява любопитството да открият нови вкусове и гозби,нещо оригинално от местната кухня на тетевенци.

Веднага се сещам за прочутата тетевенска саламура .Това ястие е толкова вкусно и пикантно,че в негова чест жителите на града и околните села организират веднъж годишно Празник на Тетевенската саламура!

На самия градски площад най-добрите майстори-готвачи разполагат огромни казани и скари и от ранни зори забъркват това ястие, съдържащо дребна речна риба или пъстърва, раци, домати – всичко предварително изпечено на скара и после сварено с многобройни дъхави подправки.

Разбира се, саламура можете да опитате не само на 29 юни, когато е празникът, а и всеки ден в някоя от уютните местни механи,поднесена с резен пресен ароматен хляб,а защо не и като мезе за прочутата тетевенска ракия.

Какво още?

Не трябва да пропускате копривена чорба или копривена каша.Всяка тетевенска домакиня ще ви опише рецептата,но едва ли  всеки би я изпълнил безпогрешно, защото умението да “врътнеш” една каша далеч не е толкова просто. То се предава от баба на внучка, от майка на дъщеря и за да се усвои “техниката” да въртиш джуруляка,години и поколения трябва да се сменят.

Резултат с изображение за копривена каша

А какво е джуруляк ли? На пръв поглед  странен предмет  от дърво, по-скоро  от естествен клон,завършващ с няколко шипа, така че прилича на малък дървен боздуган. С този уред, попарените крехки копривени връхчета се надробяват, а накрая към сварената зелена каша се добавят яйца, масло, сирене и ред други подправки, които я правят толкова вкусна, че да си оближеш пръстите. За древността на това ястие в района  говори и фактът,че в етнографския отдел на  Историческия музей в Тетевен, е изложен оригинален джуруляк, използван някога по тези места за приготвяне на копривена чорба.

А чували ли сте за зелено сирене?

В страните, традиционни производители на множество сирена в Европа,със сигурност съществува,  а българското зелено сирене се отглежда  само на един хвърлен място от Петрови вили – в съседното село Черни Вит,където е “родното” му място.

Плод на случайност или не, но факт е,че именно в специфичните климатични условия  на речната долина на селото този вид песенно сирене може да се произвежда и съхранява. Малцина от местните жители са посветени в майсторлъка  на това специално плесенно сирене, но това, което е известно е, че главната причина за специфичните му качества е млякото, добивано от местния вид тетевенска овца, а също и темперагурните особеностите на мекия и влажен планински климат.

Сиренето е известно по-скоро на любителите на гурме-продукти и все още не се разпространява, но макар бавно и съпътствано с някои административни трудности,  този рядък и ценен биопродукт става все по-търсен от ценителите.

Резултат с изображение за тетевенско зелено сирене

Правели са го в миналото местните жители по старинни рецепти, съхранявани през годините, но поради ред причини, позабравени. Благодарение на интереса и ентусиазма на Цветан Димитров, традицията се възстановява. Той възобновява този уникален продукт, с аромат на трева,гниещи листа и земя и проправя пътя му към нашата трапеза.

А това е още една причина да се отправите на кратко пътешествие от нашия комплекс  Петрови Вили до с.Черни Вит, на лов за нови вкусови усещания.

3 Comments

  1. Best SEO Company

    Awesome post! Keep up the great work! 🙂

  2. AffiliateLabz

    Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

  3. erotik izle

    Ich habe Ihren Artikel mit Interesse gelesen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>