Сподели публикацията :

Почивка в Тетевен – 5 идеи за живописни разходки из Стара Планина

Приближаването на дългоочакваната пролет витае все по-настоятелно из въздуха. Белите ви дробове ще бъдат истински благодарни, ако отпразнувате това събитие с подходящата почивка в Тетевен, където да си осигурите доволни дози чист въздух.

Гостоприемният планински град, обграден с пет горди върха, е изходна точка за привличащи туристи от цяла България екопътеки. Тук ще ви предложим 7 идеи за живописни разходки из Стара планина, а с тях ще увеличите фонда си от великолепни спомени, които да споделяте с близки и приятели. След дългите преходи ви препоръчваме да направите своята почивка в планината още по-пълноценна, като пренощувате в носещите спокойствие, уют и топлина Пeтрови вили. Изберете къща за гости в Тетевен Мони или Диана, а защо не и двете, и се насладете на единствен по рода си отдих сред природата.

Тетевен забележителности

Вълнуваща разходка с аромат на люляк

Сред главните причини, заради които мнозина обичат пролетния сезон, са сладките ухания, които той подарява на всяка крачка, особено когато сме на почивка в планината. Дори и мисълта за ароматния люляк например, извиква усмивка. Още по хубаво би било маршрутът ви да минава през естествена люлякова гора. Не само през нея, а и през ливади и пресечена скалиста местност ще ви води екопътека “Нагоре към слънцето”.

● Начална точка на пътеката: на десетина километра от централната част на гр. Тетевен, в посока с. Бабинци;
● Колко е дълга пътеката: 3 километра;
● За колко време се изминава пътеката: преходът е близо 2 часа;
● Каква е маркировката на пътеката: син цвят, лентова
● Какво ще видите по пътя: редки видове птици, скални пещери, с които се свързват местни легенди;
● В края на маршрута: връх Червен, откъдето виждате като на длан гр. Тетевен, както и билото на Централен Балкан;
● Добри сезони за разходка: всички, без зима.

Не тръгвате без велосипеда си? Това е вашата разходка.

Изобщо не допускате почивка в Тетевен без да сте стигнали до града с любимия си велосипед? Следващата ни идея за разходка из Тетевенския Балкан е перфектна за вас. Екопътека “Острич” ви дава възможност да избирате между два варианта. Първият е комбиниран преход, при който изминавате част от маршрута с колело или друг превоз, следван от стръмно изкачване към едноименния връх. При втория имате изцяло пешеходно приключение. На колела можете да стигнете до училището, намиращо се почти на входа на с. Бабинци. Ако изберете да извървите целия маршрут, можете да оставите велосипеда си на сигурно място в наета от вас къща за гости в Тетевен.

● Начална точка на пътеката: гр. Тетевен;
● Колко е дълга пътеката: 10 километра;
● За колко време се изминава пътеката: около час и половина, като първите 9 км. могат да се минат с кола или велосипед;
● Каква е маркировката на пътеката: жълт цвят, лентова
● Какво ще видите по пътя: с. Бабинци, обширни поляни, красива природа;
● В края на маршрута: връх Острич, където се намира малък параклис “Покров Богородичен”, както и площадка с панорамна гледка към гр. Тетевен;
● Добри сезони за разходка: всички, без зима.

Напред към “Скока”!

Това не е покана самоотвержено да се хвърлите с бънджи от някоя скала, докато сте на почивка в Тетевен. Просто “Скока” е името на водопада, който ще ви разхлади в края на екопътека “Под пръските на водопада”. За да стигнете до него, на първо време е достатъчно да излезете от своята къща за гости в Тетевен и да стигнете центъра на града. Продължавате пеш или с превоз през квартал Козница, а малко по-късно ще се насладите на приказното дефиле на реката със същото име. Разходката ви включва асфалтов път от близо 3 километра и половина. Следва преход малко над половин километър по същинската екопътека.

● Начална точка на пътеката: центъра на гр. Тетевен;
● Колко е дълга пътеката: 4 километра, от които първите 3 и половина са по асфалт и могат да се изминат с автомобил;
● За колко време се изминава пътеката: преходът е близо 2 часа;
● Каква е маркировката на пътеката: жълт цвят, лентова
● Какво ще видите по пътя: живописното дефиле на р. Козница, мостчета от дърво;
● В края на маршрута: водопад “Скока”;
● Добри сезони за разходка: всички.

Всички, от бабата до внучето, са поканени!

Когато сте организирали почивка в планината, някакси е съвсем логично част от нея да включва разходка по екопътека “Горска пътека”. Добрата новина за този изключително лек и приятен маршрут е, че буквално хора от всякакви възрасти могат да тръгнат по него. Ако сте семейство с малки деца, смело тръгвайте с малчуганите. Вземете също бабите и дядовците, за да има кой допълнително да наглежда малките, ако са прекалено пакостливи. Пригответе се за 7 км вървене, но преди да възроптаете, че е непосилно голямо разстоянието, бързаме да ви успокоим, че има две места за отдих по време на прехода. По пътя се оглеждайте за диви животни като лисици, благородни елени и сърнички. Помислете какъв естествен урок по зоология ще е това за децата! Така вашата почивка в Тетевен придобива и образователна стойност.

● Начална точка на пътеката: на 3,5 км. от централната част на гр. Тетевен, в посока с. Рибарица;
● Колко е дълга пътеката: 7 километра;
● За колко време се изминава пътеката: преходът е близо 5 часа;
● Каква е маркировката на пътеката: син цвят, лентова
● Какво ще видите по пътя: диви животни, сред които благороден елен, сърна, лисица, диво прасе;
● В края на маршрута: удовлетворение от прекрасната семейна разходка;
● Добри сезони за разходка: всички.

Разходка в кръг по екопътека Царичина

За финал оставихме идеята за пешеходната разходка по екопътека Царичина. Тя е с кръгов маршрут и започва от село Рибарица. Вървите до Национален парк “Централен Балкан” и минавате по граничните линии на резерват Царичина. Следва отбивка вляво с преход през дивна букова гора, в края на която е скалното образувание Слончето. Там, от изградена в короната на вековен бук площадка се разкрива богат на природни багри пейзаж. Продължавате по горски склон до обособен в скалистата местност Мерудиеви зъби кът за отдих, а час по-късно ще излезете на връх Голяма Шаля. Оттам кръговото трасе се спуска надолу, за да стигне отново екопътеката до изходната си точка.

● Начална точка на пътеката: с. Рибарица;
● Колко е дълга пътеката: 6 километра;
● За колко време се изминава пътеката: преходът е близо 5 часа;
● Каква е маркировката на пътеката: липсва информация;
● Какво ще видите по пътя: Национален парк “Централен Балкан”, букова гора, скално образувание “Слончето”;
● В края на маршрута: прибирате се в своята уютна къща за гости в Тетевен;
● Добри сезони за разходка: всички, без зима.

Направете нужното за приятна почивка в планината

Което и от предложенията ни за раходки из Тетевенския Балкан да изберете, помнете, че вашата почивка в Тетевен ще е приятна, когато се отнасяте с уважение към планината. Съобразете се с климатичните условия и вземете дрехи според сезона.

Вървете само по маршрути, отбелязани с маркировка, а ако имате нужда от къща за гости в Тетевен, на ваше разположение са Петрови вили.

Двете самостоятелни вили Мони и Диана разполагат с внушителен частен двор, а ако много бързате да се тагнете за социалните мрежи, имате висококачествен интернет.

Най-красивите, най-интересните и най-вкусните места наоколо

Научете кои са най-прекрасните места, които трябва да посетите в околността и какви други полезни съвети можем да ви дадем, за да бъде вашата почивка пълноценна!