Забележителности около Тетевен и Рибарица

Няма съмнение,че всяко пътешествие си е едно малко приключение и затаено желание за преоткриване на света. А колко много са онези райски кътчета, които ни приканват с природни прелести и исторически забележителности. Опознайте най-интересните забележителности около Тетевен и Рибарица:

Град Тетевен е разположен в пазвите на Предбалкана,покрай спокойното русло на река Бели Вит. Градът се слави с богатото си исторически минало, тъй като се е зародил като наследник на древно тракийско племе. Мекият климат, чистият планински въздух, горските поляни и днес са притегателна цел за многобройните посетители на града и близкото курортно селище Рибарица. За пътешествениците е важно да знаят, че тези места са еднакво привлекателни и през четирите сезона на годината.

Ние от комплекс със самостоятелни къщи за гости „Пéтрови вили“ направихмe списък с най-интересните забележителности около Тетевен и Рибарица за вас.

При положение, че сте в настроение да опознавате исторически забележителности, приемете:

ПРЕДЛОЖЕНИЕ #1: “ПО СТЪПКИТЕ НА ИСТОРИЯТА” от списъка ни забележителности около Тетевен и Рибарица

Тетевенския Исторически Музей

Вие сте в благоприятна изходна позиция, защото само за 10 минути с кола сте в центъра на града. Сигурно ще направите кратка разходка наоколо, но вашата цел е Градският исторически музей, на централния площад. Добре е да се доверите на екскурзовод за повече информация, но и без неговата беседа ще откриете достатъчно сведения и артефакти от древната история на града и околността. Предмети от праисторическо време – съдове, сечива, оръдия на труда – запазени от бита на първите заселници ( || -| Vв.) от тракийското племе Серди.

Стигате до етнографския раздел. Там са изложени автентични носии,бродерии,облекла и предмети от поминъка на местните жители. Научавате,че тетевенци са били много предприемчиви хора, развили повече от 30 занаята. Търговците продавали изделията на занаятчиите не само в пределите на Османската империя, но и по Европа, дори и в Азия. Оттам пък докарвали предмети за дома, мебели, сервизи, а също модерни дрехи и аксесоари.

Градът процъфтявал и се развивал,а заедно с това се родила и идеята за освободителното движение. Не е случайно,че именно тук легендарният Левски е основал най-многочисленият революционен комитет от 51 на брой смелчаци, мнозина от които заможни и образовани. Пред очите ви са автентични документи, писма, оръжие, лични вещи на Хаджи Станьо Врабевски, Петко Страшния и други емблематични личности от национално-освободителните борби.

Недалеч от музея,по тясна калдъръмена улица стигате до още един “експонат” – известната Хаджииванова къща. Строена преди повече от век (1848), тя е бисер на възрожденската архитектура и ням свидетел на борбите за нашето освобождение. Тук са живели братята Станьо и Станчо Хаджииванови, тук многократно е пребивавал Васил Левски, тук е бил укрит цял арсенал от оръжия за подготвяното народно въстание.

Наскоро бе открита частна колекция от предмети и документи, съхранявани до днес от родолюбивите наследници на този славен род.
Излизайки от къщата, няма как да подминете църквата “Св.Всех Святих”. Построена през 1834-46г.,тя е била духовна опора на тетевенци.Интересни за разглеждане са дървеният иконостас с богата дърворезба и камбанарията.

Отправяме се към ПРЕДЛОЖЕНИЕ #2 от списъка ни забележителности около Тетевен и Рибарица

ГЛОЖЕНСКИ МАНАСТИР

Рибарица забележителности

Ако все още сте в настроение за разходки в миналото, горещо препоръчваме да посетите Гложенския манастир. Само на 12км по посока София,после отбивате наляво към с. Малък Извор.

Пътувате по стръмен път нагоре и не след дълго пред очите ви се открива невероятна гледка. Върху висока (808м.) плоска скала се извисява уникалният манастирски комплекс “Св.Георги”. Обвит в легенди през дълголетното си съществуване, той и днес е притегателна място за туристи и вярващи християни.

Твърди се, че иконата на Св.Георги има силата да лекува и помага. Сградата на манастира впечатлява с дебелите си каменни зидове и високите дървените стени. Бил е важен център на Национално-освободителните борби. Бележити личности от възрожденската ни история като Васил Левски, Васил Друмев, Игумен Хаджи Евтимий са оставили следа в тази духовен храм. За всеки посетител със сигурност ще е интересно да разгледа автентичното скривалище на Левски и скромната килия на писателя В.Друмев, заточен тук през 1893 г.

Магнетично е това място не само с легендите историческата памет. Уникалното разположение на манастирския комплекс, кацнал на високото скално плато, разкрива пред очите ви омайни гледки към цялата долина.

Тук е мястото да направите много снимки за спомен. Със сигурност ще се завърнете обогатени от преживяното.Следва

ПРЕДЛОЖЕНИЕ #3 от нашите предложения за забележителности около Тетевен и Рибарица:

Посещение на с. Рибарица

Изходната база Петрови Вили е удобна отправна точка до курортното селище Рибарица – само на 1км от началото на селото. Пътувате по живописен път с красиви гледки покрай коритото на река Бели Вит. Спирате за кратка почивка и снимки на Синия Вир. Привлекателно място за плаж и гмуркане. Не карайте бързо и се наслаждавате на спокойните води на реката, на скалистите и брегове, на сочната зеленина.

Рибарица е известно още от близкото минало курортно селище поради чистия и лечебен планински въздух. Първите вили са построени в началото на ХХвек. Една от тях е била на ген.Владимир Вазов,а самият поет Иван Вазов често е посещавал и се е възхищавал на Тетевенския Балкан. Негови са прочутите слова: “Ако не бях дошъл в Тетевен ,щях да остана сляп за красотите на майка България”.

И днес Рибарица е магнит за любителите на спокоен отдих сред естествени природни дадености. Построени са много вили, къщи за гости, уютни семейни хотели с всички удобства. Любимо място за разходка е местността Костина и лобното място на Бенковски. Приятна дестинация за пешеходен туризъм. Дори е препоръчително да тръгнете пеша по широкия горски път. Той ще ви отведе до обширна поляна и паметника на Бенковски. Отляво бълбука реката, отдясно се редуват вили, пасища, баири. Не след дълго достигате вашата цел.Това е място,където всеки българин свежда глава за поклон пред паметта на Войводата Бенковски. Тук са се разиграли трагичните събития по залавянето на четниците от разбитото Априлско въстание.

В наше време признателна България отбелязва това събитие с ежегодно поклонение. Всяка година на 25 май обширната ливада се изпълва с народ, паметникът е обсипан с пролетни цветя. В центъра на празника е вълнуващата възстановка на случилото се в далечната 1876. Много хора пристигат от цяла България специално за да участват и съпреживяват това вълнуващо събитие.

А ние се отправяме към ПРЕДЛОЖЕНИЕ #4 от нашите предложения за забележителности около Тетевен и Рибарица:

ПРЕДЛОЖЕНИЕ #4 от нашите предложения за забележителности около Тетевен и Рибарица:
“Под Пръските на водопада”

Тази разходка е подходяща за любителите на гората и нейните прелести. Самите тетевенци обичат необикновените природни дадености на родното си място. За туристите са обособени няколко екопътеки.

Една от тях ще ви отведе до неотразимия водопад Скока. Лесно ще намерите изходната точка, близо до пазара в централната част на Тетевен. Ясно обозначена табела сочи накъде да потеглите. Пътеката е достъпна, зашумена от горска растителност. Наслаждавате се на мириса на гората,на пъстроцветието по полянките,на сНивежия въздух. Пътеката се вие покрай река Козница, която шумоли и бълбука, добавяйки още щрихи към вашето преживяване. Минавате по дървени мостчета, отбивате в местата за почивка и не след дълго водопад Скока е пред вас. Подходящо име за този 30 метров воден пад,който шумно облива скалния каньон, пръскайки свежест и радост за окото.
Малко снимки на това водно великолепие и вашият ден за туризъм е завършил.

Ние от Петрови Вили ще се радваме да споделите вашите впечатления и да препоръчате вашите любими забелжителности около Тетевен и Рибарица. Добре дошли сте при нас!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>